01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel en zonder veel moeite uw woning wilt verkopen. Het verkopen aan de zittende huurder heeft namelijk voor beide partijen een aantal voordelen. Wij vertellen u hier graag meer over. 

Wanneer u van plan bent om een huurwoning te verkopen waar nog huurders in zitten, krijgt u automatisch te maken met de huurbescherming van de huurders. Een huurcontract mag namelijk niet zomaar opgezegd worden, want koop breekt geen huur. Echter is het wel mogelijk om de woning te verkopen aan de huidige huurders.

Kooprecht

In sommige gevallen heeft de huurder kooprecht. Dit wil zeggen dat de huurder als eerste de keuze krijgt om het huis te kopen, wanneer de verhuurder de woning wil verkopen. Het is alleen niet wettelijk verplicht om de huurder als eerste kooprecht te geven.

Het is namelijk een mogelijkheid om in de huurovereenkomst op te nemen dat de zittende huurder altijd als eerste kooprecht heeft. Hierbij kan ook afgesproken worden dat de huurder de woning met korting mag kopen. Deze korting kan dan bijvoorbeeld een deel van de reeds betaalde huur zijn die van de koopsom wordt afgehaald. De zittende huurder kan vervolgens de woning kopen tegen de marktwaarde.

Heeft de huurder kooprecht? Dan bent u verplicht om de woning eerst aan te bieden aan de huurder.  Wanneer de huurder vervolgens het bod afwijst, omdat deze hij of zij de woning bijvoorbeeld niet kan of wil betalen, mag de woning pas de reguliere verkoop in.

De voordelen

Het grote voordeel van het verkopen van een woning aan de zittende huurder is dat de verkoop snel geregeld kan worden. Er hoeft geen makelaar ingeschakeld te worden en er komen geen extra kosten bij kijken. Ook deze winst kan eventueel doorberekend worden tijdens het onderhandelen over de koopsom.

Voor de zittende huurder en tevens de koper van de woning heeft het ook een aantal voordelen om de woning over te kopen. Zo hoeft er niet verhuisd te worden en komen er dus ook geen verhuiskosten bij kijken. Vaak is de huurder ook op de hoogte van eventuele gebreken in de woning of over bepaald onderhoud wat regelmatig nodig is, omdat hij of zij er zelf woont.

De verkoop

Gaat u de woning verkopen aan de zittende huurder? Dan gelden de algemene regels die horen bij het verkopen van een huis. U hoeft geen rekening te houden met extra regels of kosten.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u graag uw woning verkopen zonder veel moeite en heeft de zittende huurder geen interesse? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw woning. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u nog wat meer advies of informatie nodig over het verkopen van een woning aan de zittende huurder? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar  gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

04 mei 2022

Wilt u de waarde van een woning in verhuurde staat berekenen? Zo doet u dat.

Bent u van plan om een woning te verkopen die momenteel nog verhuurd wordt? Dan is het belangrijk om de…