01 sep 2021

Uitponden van vastgoed – Zo werkt het

Wanneer een huurder is vertrokken uit een huurwoning kan deze opnieuw verhuurd worden, maar er kan ook voor gekozen worden om de huurwoning te verkopen. Dit wordt uitponding genoemd. In het geval van uitponden kan de woning aan de vertrekkende huurder of aan een nieuwe koper worden verkocht.

Uitponden is dus het verkopen van leegstaande huurwoningen. Vaak zijn dit wat oudere huizen die al jaren verhuurd zijn geweest. Woningcorporaties of eigenaren van deze huurwoningen willen deze verkopen, omdat ze bijvoorbeeld door de jaren heen een hoop nieuwe huizen hebben bijgebouwd en inmiddels te veel in beheer hebben. Het kan ook zijn dat het voordeliger is om een woning te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Bijvoorbeeld wanneer er gerenoveerd moet worden.

Wat zijn de voordelen van uitponden?

Vooral wanneer de huurwoning verkocht wordt aan de zittende huurder, heeft dit een aantal voordelen. Niet alleen voor u als verhuurder, maar ook voor de zittende huurder. De huurder betaalt dan namelijk geen maandelijkse huur meer en kan in hetzelfde pand blijven wonen. Dit terwijl u als verhuurder snel en gemakkelijk van uw vastgoed af bent. Er komen verder geen makelaarskosten bij kijken en de deal kan dus snel gesloten worden.

Waar moet ik op letten wanneer ik een woning verkoop?

Omdat de voormalige huurwoningen vaak wat ouder zijn, is het mogelijk dat deze wat gebreken hebben. Zo komt het wel eens voor dat een woning niet goed geïsoleerd is of dat er een aantal leidingen aan vervanging toe zijn. Omdat u als verhuurder niet altijd zelf in de woning heeft gewoond, is het mogelijk dat u niet op de hoogte bent van schade of achterstallig onderhoud.

Niet-zelfbewoningsclausule

Bij uitponding zult u merken dat er vaak een niet-zelfbewoningsclausule is opgenomen in de koopovereenkomst. In een koopovereenkomst worden vaak veel eigenschappen van de woning die belangrijk zijn voor de verkoop vastgelegd. Met een niet-zelfbewoningsclausule verklaart u dat u over veel eigenschappen van de woning niets weet, omdat u er niet zelf heeft gewoond.

Wanneer een niet-zelfbewoningsclausule is opgenomen, heeft de koper een zwaardere onderzoeksplicht. Het wordt kandidaat-kopers daarom vaak aangeraden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voor de verkoop definitief wordt. De koper kan er namelijk niet van uitgaan dat er geen gebreken zijn. Mochten er na de verkoop gebreken tevoorschijn komen, dan kan u als verkoper een beroep doen op de niet-zelfbewoningsclausule. Het is dan dus aan de koper om dit zelf op te lossen.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u graag snel en zonder veel moeite uw huurwoning verkopen? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw woning. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u nog wat meer advies of informatie nodig over het verkopen van uw huurwoning? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…