08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het verkopen van verhuurd vastgoed en vertellen u daarom graag over een aantal punten waar u rekening mee moet houden.

De verkoop van een bedrijfspand is niet heel ingewikkeld. Heeft u zelf gebruik gemaakt van het bedrijfspand? Dan kan de verkoop snel afgehandeld worden. Heeft u het bedrijfspand de afgelopen tijd verhuurd? Dan zijn er wellicht een aantal extra zaken waar u rekening mee kunt houden.

Wordt het pand momenteel nog verhuurd?

Wanneer het pand nog wordt verhuurd, zijn er extra zaken waar u rekening mee moet houden. Het is namelijk wettelijk bepaald dat koop geen huur breekt. Wanneer u het pand verkoopt, wordt de bestaande huurovereenkomst daarom overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het is dan ook belangrijk dat de kandidaat-koper op de hoogte wordt gesteld van het feit dat er huurders in het bedrijfspand zitten.

Laat uw pand taxeren

Voor de verkoop van het pand, dient het getaxeerd te worden door een registertaxateur. Dit is een taxateur die gespecialiseerd is in het taxeren van o.a. bedrijfspanden. Door het pand te laten taxeren, komt u achter de waarde van het pand. Op basis hiervan kunt u een reële vraagprijs bepalen.

Belasting bij de verkoop

Bij de verkoop van een bedrijfspand horen bepaalde btw-regels. En ondanks dat de verkoop van een bedrijfspand in veel gevallen is vrijgesteld van btw, kan het soms juist voordeliger zijn om toch btw te rekenen. Dit wordt de optie voor belaste levering genoemd. Let wel op, want dit is alleen mogelijk wanneer uzelf ook btw heeft betaald toen u het bedrijfspand kocht. Heeft u het pand voor meer dan 90% van de tijd gebruikt voor btw belaste doeleinden? Dan kunt u de btw aftrekken als voorbelasting.

Omdat een bedrijfspand over het algemeen lang meegaat, wordt deze voorbelasting verdeeld over tien jaar. Dit wordt de herzieningstermijn genoemd. Verkoopt u het pand binnen tien jaar, dus binnen de herzieningstermijn? Dan moet u de voorbelasting voor een deel terugbetalen. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van de jaren waarin u het pand als eigendom heeft gehad.

Zit er een woonruimte aan uw bedrijfspand?

Wanneer u een kantoor aan huis heeft of boven uw bedrijf woont, gebruikt u het pand deels privé. Om uw bedrijfspand zonder btw te kunnen verkopen, is het belangrijk dat de woonruimte van het bedrijfsgedeelte kan worden afgesplitst. Wanneer dit mogelijk is, kunt u het bedrijfsgedeelte tot het ondernemingsvermogen rekenen. Dit kunt u vervolgens aftrekken van uw belasting.

Is het niet mogelijk om dit te splitsen? Dan kunt u ervoor kiezen om hem volledig tot uw privévermogen te rekenen.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u zonder veel moeite uw bedrijfspand verkopen? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw bedrijfspand. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u meer advies of informatie nodig over het verkopen van uw bedrijfspand? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…

04 mei 2022

Wilt u de waarde van een woning in verhuurde staat berekenen? Zo doet u dat.

Bent u van plan om een woning te verkopen die momenteel nog verhuurd wordt? Dan is het belangrijk om de…