05 jan 2022

Uw eigen bakkerij verkopen?

Heeft u de knoop doorgehakt en besloten om uw bakkerij te verkopen? Bij deze keuze is het belangrijk om te kijken naar opties waar u zich prettig bij voelt. Zo kunt u uw bakkerij verkopen aan een opvolger, misschien wel iemand uit uw familie. Maar het kan ook zo zijn dat u uw bakkerij verkoopt aan een voor u onbekend persoon of misschien wel aan een opkoper of bedrijf.

Het verkopen van uw eigen bakkerij is niet ingewikkeld. Het is daarom helemaal niet nodig om dit uit handen te geven. Het zou ook zomaar kunnen dat u het juist fijn vindt om dit zelf te regelen, aangezien u de bakkerij het beste kent.

Verkoopmemorandum

Begin bij het begin, bij het maken van een verkoopmemorandum. Dit is een document waarin alle informatie over uw bakkerij staat beschreven. Op deze manier krijgt een geïnteresseerde kandidaat-koper voldoende inzicht in het bedrijf. Zo wordt de geschiedenis van het bedrijf, de financiële status en de reden van verkoop beschreven in dit document. Verder is het belangrijk dat u de volgende punten opneemt in een verkoopmemorandum:

  • De geschiedenis de achtergrond van uw bakkerij
  • Informatie over de aangeboden producten en diensten
  • Productiegegevens en informatie over machines
  • De organisatiestructuur en organisatiecultuur
  • De financiële gegevens van uw bakkerij
  • Alle eigendommen die bij de bakkerij horen

Let wel op dat het verkoopmemorandum alleen geschikt is voor de serieuze geïnteresseerden, omdat er veel vertrouwelijke informatie in het document staat. Het wordt daarom aangeraden om de geïnteresseerden een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen, voor u het verkoopmemorandum aan hen geeft.

De waarde van uw bakkerij bepalen

Wanneer uw verkoopmemorandum klaar is, wordt het tijd om de waarde van uw bakkerij te bepalen. Om tot een reële vraagprijs te komen, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee kunt houden. Dit zijn:

De locatie en de grootte van de stad of het dorp

Voor een bakkerij is de locatie enorm belangrijk. Het maakt namelijk veel uit of de bakkerij bijvoorbeeld aan een drukke straat ligt of juist niet. Hierbij speelt ook de grootte van de stad of het dorp mee. Zo heeft een bakkerij in de stad over het algemeen meer aanloop dan een bakkerij in een dorp. Let hierbij ook op of er in de buurt nog andere verszaken zitten zoals een slagerij of een groenteboer.

Het assortiment

Hoe groot is het aanbod van uw bakkerij? Bied u naast broden ook andere producten aan? Denk hierbij aan gebak, vers belegde broodjes of een assortiment aan glutenvrije, koolhydraatarme of zoutarme broden. En worden er ook biologische of vegan producten aangeboden?

De inventaris van de bakkerij

Naast het assortiment van de bakkerij, is de inventaris ook enorm belangrijk. Denk hierbij aan de ovens, werkbanken en het interieur van de winkel. Maar ook de staat van de machines van de bakkerij zelf tellen mee.

Is de bakkerij uitgebreid met bijvoorbeeld een lunchroom?

Heeft de bakkerij naast een winkel ook een horecagedeelte? Zoals een lunchroom waar klanten vers belegde broodjes of een gebakje kunnen eten?

Hoeveel personeel heeft u in de bakkerij?

Naast de plaats, het assortiment en de inventaris is het ook belangrijk om te kijken naar het aantal werknemers. Doet u veel zelf of heeft u personeel in dienst? En is het personeel in staat om zelfstandig de bakkerij te runnen of bent u altijd aanwezig?

De bakkerij verkopen

Heeft u de waarde van uw bakkerij zelf bepaald? U kunt eventueel nog een second opinion aanvragen bij een taxateur. Deze kijkt vaak op een andere manier naar uw bakkerij dan uzelf.

Wanneer de waarde vaststaat, kunt u de bakkerij officieel in de verkoop zetten. Dit kan op verschillende platformen.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u graag uw bakkerij verkopen zonder veel moeite? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw bakkerij. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u nog wat meer advies of informatie nodig over het verkopen van uw bakkerij? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…