02 feb 2022

Uw sociale huurwoning verkopen?

Bent u van plan om een of meerdere sociale huurwoningen te verkopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal voorwaarden. Omdat het huren van een sociale woning een aantal voorwaarden heeft, zitten aan de verkoop van een sociale huurwoning ook een aantal eisen verbonden. Verhuurdpandverkopen.nl vertelt graag waar u rekening mee moet houden bij het verkopen van een sociale huurwoning.

Zoals bij de verkoop van een koophuis, krijgt u met de verkoop van sociale huurwoningen te maken met een bepaalde gang van zaken. Echter kunt u tijdens het verkopen van een sociale huurwoning de keuze maken tussen twee verschillende kopers, namelijk: de zittende huurder of een nieuwe bewoner.

Verkopen met zittende huurder

Bent u van plan een sociale huurwoning te verkopen waar nog huurders in zitten? In dit geval bent u verplicht om de eventuele kopers op te hoogte te brengen van het feit dat de woning verhuurd wordt. Ook kunt u in dit geval de woning niet aan reguliere kopers verkopen. Een verhuurde woning kunt u namelijk alleen aan vastgoedbedrijven en in dit geval ook woningcorporaties verkopen.

Bij het verkopen van een huurwoning waar nog huurders in zitten, is het belangrijk om rekening te houden met de huurbescherming van de huurders. De nieuwe kopers zijn dan ook verplicht om het huidige huurcontract over te nemen.

Een andere mogelijkheid is om de woning te verkopen aan de zittende huurder. Vaak is dit een goede optie wanneer er in het huurcontract afspraken staan over het kooprecht van de huurders. Zo kan er bijvoorbeeld afgesproken zijn dat de huurder als eerste wordt benaderd wanneer het huis in de verkoop gaat. Ook kan in het geval van verkoop, een deel van de betaalde huurprijs van de koopsom wordt gehaald. De zittende huurder heeft dan het recht om de woning te kopen tegen de huidige marktwaarde.

Verkopen aan koper

Heeft de sociale huurwoning geen huurders meer? Dan kunt u de woning in de reguliere verkoop zetten. Aan deze verkoop zitten minder regels verbonden, omdat u geen rekening hoeft te houden met de zittende huurder. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden. Zo staat de koopprijs van een sociale huurwoning vaak al vast. Deze is in de meeste gevallen bepaald door de woningcorporatie en ligt vaak net onder de marktprijs. Dit is het geval, omdat de woning vaak bij een groep van ongeveer dezelfde woningen hoort.

Het is dan ook vaak zo dat het taxatierapport meerdere woningen bevat. Hierin staan alle woningen beschreven die in het bezit zijn van de woningcorporatie of in het bezit zijn geweest.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u zonder te veel moeite uw sociale huurwoning verkopen? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw sociale huurwoning. Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor meer advies over het verkopen van de sociale woning. Wij helpen u graag. Met 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan wij de laatste 10 jaar gespecialiseerd zijn in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team aan specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…