06 apr 2022

Uw winkel verkopen? Hier moet u aan denken

Het verkopen van een winkel gaat niet van de een op de andere dag. Het is een proces wat voorbereiding nodig heeft. Zo heeft u een verkoopplan nodig en is het belangrijk om de waarde van uw winkel te weten, zodat u de winkel uiteindelijk voor een reële prijs verkoopt. Om u op weg te helpen, hebben wij een aantal punten op een rijtje gezet die u zeker niet moet vergeten in dit proces.

Wat de reden voor de verkoop van uw bedrijf ook is, de beslissing heeft u vast niet binnen een dag gemaakt. En ondanks dat uw winkel een vertrouwd gebied is, komen er tijdens dit proces veel nieuwe zaken bij kijken. Zo is het belangrijk om naast de verkoop ook na te denken over uw personeel en de nog lopende contracten. Ook is het verstandig om iedereen die er baat bij heeft in te lichten over een mogelijke verkoop. Het belangrijkste hierbij is de datum waarop u van plan bent om te stoppen.

De waarde bepalen

Ook is het van belang om de waarde van uw bedrijf snel duidelijk te hebben. Deze kunt u laten bepalen door een taxateur en wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de status van de winkel op het moment van taxatie. Hierbij wordt gekeken naar de omzet en de waarde van eventueel apparatuur. Ook wordt er gekeken naar het toekomstperspectief van de winkel. Is het bijvoorbeeld mogelijk om nog een groei te realiseren?

Naast de waarde van uw winkel zelf, zijn er ook externe factoren die invloed hebben op de waarde. Denk hierbij aan de locatie van uw winkel en of er in de komende jaren wat gaat veranderen in de omgeving. Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat er tegenwoordig steeds meer online te bestellen is. Ook eventuele kopers houden rekening met deze trend.

Verkoopmemorandum

Een verkoopmemorandum is een document waarin alle informatie over uw winkel wordt beschreven. Van de geschiedenis van de winkel tot de eigendommen die bij de winkel horen. Het geeft een volledig beeld en is daarom erg waardevol voor een kandidaat-koper. Een verkoopmemorandum bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De geschiedenis en achtergrond van uw winkel
  • De reden waarom de winkel wordt verkocht
  • Informatie over de aangeboden producten en diensten
  • Productiegegevens van de aangeboden producten
  • De organisatiestructuur
  • De financiële gegevens van uw winkel
  • Alle eigendommen die bij de winkel horen

Een verkoopmemorandum is alleen geschikt voor serieuze kandidaat-kopers, omdat er veel vertrouwelijke informatie in het document staat. Het wordt daarom ook aangeraden om de geïnteresseerden een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen, voor u het verkoopmemorandum aan hen geeft.

De verkoop van de winkel

Wanneer de waarde is bepaald en het verkoopmemorandum af is, wordt het tijd voor de verkoop. U kunt ervoor kiezen om de verkoop van uw winkel wat stiller te laten verlopen. U kunt dan bijvoorbeeld kandidaat-kopers benaderen waarvan u denkt dat ze geschikt zijn. Een andere optie is om de verkoop online te zetten op verschillende platformen.

Wanneer de eerste kandidaten zich melden, gaat het onderhandelen beginnen. Het is belangrijk dat u voor deze fase een minimale vraagprijs hebt bepaald. Wanneer u uiteindelijk een akkoord bereikt, is het verstandig om eerst een intentieovereenkomst te tekenen. Hierna krijgt de mogelijke koper tijd om onderzoek te doen naar de winkel. Wanneer hier verder niets uitkomt, kan de koopovereenkomst worden opgesteld.

De koopovereenkomst

In de koopovereenkomst komen alle afspraken te staan die te maken hebben met de verkoop van de winkel. Vaak zijn de meeste overeenkomsten tijdens het onderhandelen al gemaakt. Denk hierbij aan de huur of verkoop van het pand en de overname van bestaand personeel.

Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk vastlegt in de koopovereenkomst, zodat er geen twijfel kan ontstaan. Wanneer er door beide partijen wordt getekend, is de verkoop definitief.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u graag uw winkelpand verkopen zonder veel moeite? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw pand. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u nog wat meer advies of informatie nodig over het verkopen van uw winkelpand? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…