04 mei 2022

Wilt u de waarde van een woning in verhuurde staat berekenen? Zo doet u dat.

Bent u van plan om een woning te verkopen die momenteel nog verhuurd wordt? Dan is het belangrijk om de waarde van de woning in verhuurde staat te berekenen. Dit is het bedrag waarvoor een kandidaat-koper de verhuurde woning eventueel over zou willen kopen. Benieuwd waar u rekening mee moet houden wanneer u deze waarde gaat berekenen? Wij leggen het u graag uit.

De waarde in verhuurde staat wordt bepaald door een taxateur. Meestal wijkt deze waarde af van het aankoopbedrag of de WOZ-waarde. Om erachter te komen wat de waarde in verhuurde staat is, moet u rekening houden met een aantal factoren. Dit zijn:

  • De vrije verkoopwaarde. Hierbij wordt gekeken naar de locatie en de staat van de woning. Zijn er onlangs soortgelijke huizen verkocht in de omgeving? Dan wordt het bedrag van deze verkoop ook meegenomen in de bepaling van de verkoopwaarde. De vrije verkoopwaarde is niet de uiteindelijke waarde, maar meer een indicatie van wat de woning vermoedelijk gaat opleveren bij de verkoop.
  • De huurwaarde. Dit is de huur die maandelijks werd gevraagd voor een ongemeubileerde woning. Hierbij wordt de kale huur als uitgangspunt genomen. Dit is de huurprijs exclusief gas, water en licht.
  • De exploitatiekosten. Dit zijn kosten die nog verwacht worden in de toekomst voor bijvoorbeeld onderhoud of beheer van de woning.

Vaak is het zo dat de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lager is dan het aankoopbedrag, maar er zijn ook wat uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan een kluswoning die na aankoop volledig wordt opgeknapt, waardoor de te verwachten huurinkomsten wat hoger komen te liggen. De waarde in verhuurde staat kan dan hoger uitvallen dan het oorspronkelijke aankoopbedrag.

De waarde in verhuurde staat berekenen

Om de waarde van een woning in verhuurde staat te berekenen, heeft u een aantal gegevens nodig. Zo ook de leegwaarderatio. Om deze te berekenen wordt een vergelijking gemaakt van de huur in verhouding tot de WOZ-waarde. Het percentage wat hieruit komt, bepaalt met hoeveel procent de WOZ-waarde mag worden verlaagd van de gemeente.

Let op: de leegwaarderatio kan alleen berekend worden wanneer de woning op 1 januari van het huidige belastingjaar verhuurd is. Wanneer dit niet het geval is, rekent u de volledige WOZ-waarde van de woning.

Wanneer u alle gegevens gereed hebt, berekent u de waarde door middel van de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Vraag de WOZ-waarde op
Dit kunt u eenvoudig doen via www.wozwaardeloket.nl. Via deze website kunt u van iedere woning de  WOZ-waarde opzoeken.

Stap 2: Bereken de jaarlijkse huurprijs
De jaarlijkse huurprijs berekent u door de maandelijkse huurprijs te vermenigvuldigen met 12.

Stap 3: Bepaal de verhouding
Om de verhouding jaarlijkse huurprijs tot de WOZ-waarde te berekenen, deelt u de jaarlijkse huurprijs door de WOZ-waarde.

Stap 4: Bepaal leegwaarderatio
Wanneer u de uitkomst heeft van stap 3, kunt u deze opzoeken in het tabel van de belastingdienst. Zoek hier eenvoudig naar de juiste leegwaarderatio door middel van het percentage van stap 3.

Stap 5: Bereken de waarde van de woning in verhuurde staat
Nu kunt u de waarde van de verhuurde woning berekenen. Vermenigvuldig hiervoor de WOZ-waarde met de leegwaarderatio die u zojuist heeft opgezocht. De uitkomst hiervan is de waarde in verhuurde staat.

Meer informatie nodig?

Heeft u hulp nodig met het berekenen van de marktwaarde in verhuurde staat? Neem dan contact met ons op. Met 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan wij de laatste 10 jaar gespecialiseerd zijn in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team aan specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder?…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…