06 jul 2022

Zo kunt u huurders uitkopen bij de verkoop van uw pand

Bent u van plan om uw woning of pand te verkopen, maar doet u dit liever zonder de zittende huurder? Dan is het mogelijk om de huurder uit te kopen. Hiervoor is het wel belangrijk dat u goede afspraken maakt met de huurder. De huur kan namelijk niet zomaar opgezegd worden, omdat huurders huurbescherming hebben. Wanneer er geen geldige reden is voor het beëindigen van het huurcontract, mogen zij blijven zitten. Wij vertellen u daarom graag hoe en wanneer u huurders kunt uitkopen bij de verkoop van het pand.

Koop breekt geen huur. Deze algemene regel geldt bij de huur en verhuur van panden en dient als bescherming voor de huurder. Door deze regel wordt de huurder namelijk beschermd wanneer de verhuurder van plan is om het pand te verkopen. Wordt de woning verkocht? Dan zorgt de huurbescherming ervoor dat de huurovereenkomst wordt overgenomen door de koper. Hierdoor kan de huidige huurder dus blijven zitten en wordt de koper ook meteen de nieuwe verhuurder.

Doorgaans is de waarde van een verhuurd pand gelijk aan de waarde van een leegstaand pand. Echter is dit niet het geval wanneer de huurprijs die gevraagd wordt lager ligt dan gemiddeld. In dit geval ligt de waarde van een verhuurd pand lager dan de waarde van een leegstaand pand. Vaak is het dan de beste optie om de huurder uit te kopen, zodat het pand beter verkocht kan worden.

Wanneer u de huurder kunt uitkopen

Om de zittende huurder uit te kunnen kopen, is het belangrijk dat u een overeenkomst bereikt met de huurder. Dit kan door middel van een beëindigingsovereenkomst, maar het kan ook zijn dat de huurder meteen instemt. In beide gevallen koopt u de huurders uit en kunt u vervolgens het pand verkopen.

Het is hierbij wel noodzakelijk dat de huurder meewerkt. Wanneer de huurder niet uit zichzelf wil vertrekken, kunt u eventueel een vertrekpremie aanbieden. Dit is een financiële vergoeding die bedoeld is om de kosten van de verhuizing te dekken. De hoogte van deze vertrekpremie hangt af van verschillende factoren en wordt vastgesteld door de verhuurder, in overleg met de huurder.

Wanneer u de huurder niet kunt uitkopen

Wanneer de zittende huurder niet wil vertrekken, geldt de regel ‘koop breekt geen huur’. Het verkopen van een woning of pand is namelijk geen geldige reden om een huurcontract te beëindigen. Dit wil zeggen dat de huurovereenkomst bij de verkoop wordt overgenomen door de koper. De rechten en plichten die een huurder heeft blijven gelden en de huurder mag dan gewoon blijven zitten. De huurder wordt dus altijd beschermd tegen het verlies van de woning of het pand.

Verkopen aan Verhuurdpandverkopen.nl

Wilt u graag snel en zonder veel moeite uw pand of woning verkopen? Neem dan contact met ons op. Wij kopen alles, dus ook uw woning in verhuurde staat. Naast een eerlijke prijs, bieden wij nog een aantal voordelen:

  • Een persoonlijke benadering
  • Geen financieringsvoorbehoud
  • Geen makelaarskosten

Meer advies nodig?

Heeft u nog wat meer advies of informatie nodig over het verkopen van uw pand of woning? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u graag. Met ruim 40 jaar ervaring in vastgoed, waarvan de laatste 10 jaar gespecialiseerd in het aan- en verkopen van verhuurd vastgoed, hebben wij een groot team van specialisten dat u graag verder helpt.

Andere berichten

Bekijk alle berichten
08 sep 2022

Uw bedrijfspand verkopen? Hier moet u op letten

Bent u van plan om een bedrijfspand te verkopen? Verhuurdpandverkopen.nl helpt u hier graag bij. Wij zijn gespecialiseerd in het…

01 jun 2022

Een woning verkopen aan de zittende huurder

Een woning verkopen aan diegene die hem op dit moment nog huurt? Dit is een goede optie wanneer u snel…

04 mei 2022

Wilt u de waarde van een woning in verhuurde staat berekenen? Zo doet u dat.

Bent u van plan om een woning te verkopen die momenteel nog verhuurd wordt? Dan is het belangrijk om de…